Göran Westmans minnen från dykningens start i Jämtland

Jag heter Göran Westman född 1944. Jag gjorde lumpen och studerade i Uppsala och där började jag dyka i klubben Tumlaren. (Vi uppfann UV-rugby). Vi hade en trålare Fenby  i Öregrund och hade bärgningsrätt på 52 vrak i Östersjön, som vi sprängde kopparrör på en del och  som jag minns en propeller. Vi hade även kurser och olika dykutflykter.

Jag kom hem till Östersund 1995 och fick då kontakt med Olle Fastesson, som var flottiljpolis på F4 och hade ett förflutet som röjdykare i lumpen.  

  Olle Fastesson

Vi började med ett par kamrater att plocka tomhylsor utanför F4,s skjutområden. Vi hade tillstånd från det militära att plocka på egen risk. Det var inte helt riskfritt, för det fanns även oexploderade granater på botten.  Första sommaren plockade vi 7 ton i Västbyviken och fortsatte sen i Kungsgårdviken i flera somrar. Det blev många ton. Vi sålde mässingshylsorna till Skrotjonas. Vi skaffade bl a båten Eva, som några säkert minns.  Vi pumpade luft ur F4,s kompressor och den hade en tydlig smak av olja. Vi hade förutom tuberna på ryggen tuber i båten som vi använde med slang, för att kunna vara nere längre.

    Hylsplockning på gång

Olle och jag hade diverse uppdrag åt polisen och kommuner. De hade inga egna dykare. Vi hade ett antal dykkurser på dåvarande badhus och utomhus. Jag minns att vi hade bl a hockeyspelaren ”Llillstrimma” som elev. Jag hade en ”dykarfirma” hemma i köket, där jag sålde utrustning, som jag köpt av mina kompisar i Uppsala.

Vi blev efter hand fler dykare och i oktober 1967 beslutade vi att starta en dykarklubb – Jämtdykarna – för vi dök ju jämt.  Den var en tid landets största klubb. Vi gjorde bl a isdykningar i rännan vid vallsundsfärjan .

  Första Jämtdykarmössan?

Jag var senare på andra ställen i Sverige och tappade efter hand kontakten med klubben – tyvärr.

Jag har dock fortsatt med dykning vid olika tillfällen – bl a i Egypten, Turkiet och Cypern och där tagit dykkortet  ”Padi Advanced open water diver” 2001.

Min mest spännande dykning var dock i samband med att jag och kompisar från Uppsala hade en kurs på ön Lovund i Norra Norge (Utanför Mo I Rana). Där fick vi reda på ett vrak som hette Rigel. Det stod med fören på land och aktern var på 43 meters djup. Min kompis Kjell och jag var de första som dök in i vraket och till vår stora förvåning fann vi minst 2500 lik i lastrummen. Oj vilka ryck det blev i bodylinan när vi såg de första skeletten. Det blev ett väldans liv i media både i Sverige och Norge efter vår upptäckt. Det var ett företag, som tog hand om krigsskrot, men de hade bara tunga dykare och var därför inte inne i vraket.

 Jag tog akterlanternan och rester av en tysk hjälm, Lanternan skänkte jag till en lokal, som Jämtdykarna hade då – finns den kvar? Läs mer på https://www.nrk.no/nordland/2500-dode-da-rigel-gikk-ned-1.8073179 .  Det finns mycket att läsa på nätet. Vraket har blivit ett populärt dykmål. Det finns mycket mer att berätta om denna dykning och mycket mer.

Rigel 1969

Hoppas ni får en fin fest 10/11. Jag kan tyvärr inte vara med.

Göran Westman 2018-10-25
070-659 85 55